Nettivihasta on tullut ilmiö. Kun kisataan siitä kuka huutaa kovimmin, ei ole väliä kuka osuu maalilinjalle. Kohde voi ihan yhtä hyvin olla satunnainen julkisuudenhenkilö, naapuri tai ihan kuka vaan, jonka naama tai mielipide ei tänään nyt satu miellyttämään. Olemme tehneet vuosikymmeniä töitä rasismia vastaan, jotta ihmisillä olisi oikeus olla juuri sen värisiä kuin minä ovat syntyneet, uskoa siihen Jumalaan, johon uskoo ja rakastaa samaa sukupuolta olevaa. Kuitenkin tämän päivän suureksi ongelmaksi näyttää nousevan juurikin suvaitsemattomuus ja eräänlainen rasismi. Kun tummaihoisista ja homoista on tullut arkipäivää, on palattu takaisin koulunpiha-asteelle, jossa kiusaamisen syyksi kelpaa ihan mikä vain.

Valitettavasti tässä vihariemussa jalkoihin jää helposti myös sivullisia. Kun joku joutuu nettivihan kohteeksi, alkaa loputon tekemisten ruotiminen. Nettikansa ei unohda, eikä netistä huku mikään. Esille kaivetaan kaikki mitä ko. henkilö on koskaan tehnyt ja sanonut. Mukaan ruotimiseen joutuvat perhe (mukaan lukien lapset, puoliso, vanhemmat ja sisarukset perheineen, ehkäpä myös siskonkumminkaimanveljenpoika, jos sellainen suinkin on jossain tekstissä koskaan mainittu), ystävät (joista keksitään mitä uskomattomimpia juttuja, jos oikeaa tietoa ei löydy), työkaverit (koska löytyy joku aivan käsittämätön aasinsilta nettivihan kohteen tekemisiin – ”Tää fontti tässä näyttää muuten ihan ton käsialalta”) ja suurin piirtein jokainen, joka ikinä vaan uskaltaa mainita nettivihan kohteen tuntevansa. Paitsi, että trollaus on netissä kova sana ja lähestulkoon kaikki ovat kotoisin Porvoosta ja näin ollen jokainen, joka nettivihan kohdetta netissä uskaltaa puolustaa, saa pian niskaansa ”sä olet kuitenkin oikeasti se” – kommenttiryöpyn.

Siinä voi isompaakin ihmistä hirvittää, lapsesta puhumattakaan, kun netti täyttyy teksteistä, joista ei ota tolkkua kukaan. Joku kertoo jotain ja yhtäkkiä kertomus jää elämään täytenä totena. Netti on kuin pieni kyläyhteisö, jossa kaikki tietävät asiat asianomaista paremmin. Tosin täytyy muistaa, että elämme maailmassa, jossa on ihan ok soittaa pikkutytölle ja uhata puukotuksella, ihan vain siksi, että tyttö sattui soittamaan väärään numeroon tai lähettää tappouhkauksia ihmiselle, joka nyt vain sattuu olemaan erikielinen kuin itse olet.

Viha yltyy. Se leviää. Se tarttuu. Mihin se johtaa?